Zorgen D66 horen niet alleen thuis in Tilburg, ook in Europa

  • Albert Rivera, leider van de omstreden Spaanse politieke partij Ciudadanos


D66 maakt zich zorgen over de opkomst van Forum voor Democratie. Wethouder Marcelle Hendrickx uit Tilburg stelt dat een stem op Forum voor Democratie een stem is voor racisme, afbraak van de rechtsstaat, haat en verdeeldheid. Haar bezorgdheid kan ze beter richten op haar eigen partij.

LAURA PRAT BERTRAMS / Brabants Dagblad 6 april 2019

In Europa maakt D66 immers deel uit van de Alliantie van Liberalen en Democraten (ALDE), net als de VVD en het Spaanse Ciudadanos. Wat weten wij over Ciudadanos?

Hun partijleider, Albert Rivera, begon zijn carrière bij de Partido Popular (PP). Die partij is de opvolger van Alianza Popular, de rechtervleugel van het franquisme en opgericht door Manuel Fraga, minister van voorlichting onder Franco. Het verbaast dan ook niet dat politici van Ciudadanos regelmatig samen optrekken met politici van het extreem-rechtse VOX. Niet alleen op manifestaties, maar ook in het bestuur van Andalusië. Die samenwerking bevalt zo goed dat Ciudadanos landelijke samenwerking met VOX na de Spaanse verkiezingen van 28 april aanstaande niet uitsluit.

Ook het Europese trackrecord van Ciudadanos is veelzeggend. Voordat zij toetrad tot de Alde-familie maakte ze deel uit van de alliantie Libertas, een verbond van extreem-rechtse partijen uit Polen en Italië.

Opsluiten

In eigen land pleit Ciudadanos voor het opsluiten van politieke tegenstanders, steunt ze de Francostichting die als doel heeft de herinnering aan de dictator levend te houden en verdedigt ze het brute politieoptreden tijdens het referendum van 1 oktober 2017. Hoe verhoudt zich dat tot het liberale gedachtegoed van VVD en D66?

Ik roep wethouder Hendrickx dringend op om 'haar idealen vanuit oprechte bezorgdheid' ook bij haar eigen partij in de praktijk te brengen. Stop de samenwerking met Ciudadanos. Zo niet, dan is een Europese stem op D66 indirect ook een stem voor rascisme, afbraak van de rechtsstaat, haat en verdeeldheid.

Laura Prat Bertrams is oprichter van www.spanje.cat en woont in Amsterdam.

> De stand van zaken in en rond Catalonië > Catalonië in de media > Zorgen D66 horen niet alleen thuis in Tilburg, ook in Europa